جمهوری اسلامی ایران به روایت بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
ایسنا/قزوین دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، مؤلف کتاب فرهنگ موضوعی بیانیه راهبردی گام دوم انقلاب اسلامی در یادداشتی که به مناسبت ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ چهل و یکمین سالروز تأسیس جمهوری اسلامی نوشته و آنرا در اختیار ایسنا قرار داده است مینویسد: ملت مسلمان منزجر از نظام ستمشاهی حاکم بر ایران تحت بیرق امام خمینی (ره) بپا
ایسنا/قزوین دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، مؤلف کتاب فرهنگ موضوعی بیانیه راهبردی گام دوم انقلاب اسلامی در یادداشتی که به مناسبت ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ چهل و یکمین سالروز تأسیس جمهوری اسلامی نوشته و آنرا در اختیار ایسنا قرار داده است مینویسد:
ملت مسلمان منزجر از نظام ستمشاهی حاکم بر ایران تحت بیرق امام خمینی (ره) بپا خاسته و بساط حکومت ظلم و اختناق شدید و وابسته به آمریکا را در ۲۲ بهمن ۵۷ برچیدند و به فاصله کمتر از ۵۰ روز از پیروزی انقلاب پرشکوه و پرافتخار اسلامی خود برای اولین بار در انتخابات آزاد شرکت کرده و پای صندوقهای رأی رفتند. آنها شعار خود که «استقلال، آزادی، حکومت اسلامی» بود را با تعیین نوع حکومت در آری به «جمهوری اسلامی»، نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش در مقابل جمهوری دمکراتیک اسلامی با ۹۸.۲ درصد آرا برگزیدند و فصل نوینی در شکلگیری مردمسالاری دینی در کشور و دنیا شکل گرفت که سرآغاز تحولات عظیمی در کشور و جهان گشت.
در این یادداشت فصولی از آن در گذشته، حال و آینده، دستاوردها، مشکلات، چالشها و الزامات آتی به روایت بیانیه گام دوم انقلاب بهاجمال ارائه میشود.
الف) چگونگی تشکیل جمهوری اسلامی و وراثت از گذشته
۱ – تشکیل جمهوری اسلامی بدون سرمشق و الگو گیری: انقلابیون اسلامی بدون سرمشق و تجربه حرکت انقلابی خود را آغاز کردند و ترکیب جمهوریت واسلامیت و ابزارهای تشکیل و پیشرفت آن جز با هدایت الهی و قلب نورانی و اندیشه بزرگ امام خمینی (ره) به دست نیامد و این نخستین درخشش انقلاب بود (عبارت دهم در آغاز بیانیه گام دوم انقلاب)
۲ – جمهوری اسلامی پایان بخش انحطاط: انقلاب اسلامی به یک انحطاط طولانی پایان داد و کشور که در دوران پهلوی و قاجار بهشدت تحقیر شده و عقبمانده بود، در مسیر پیشرفت سریع قرار گرفت (مقدمه برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۳ – جمهوری اسلامی پایان محرومیتهای دوران رژیم طاغوت: در رژیم طاغوت بیشترین خدمات و درآمدهای کشور در اختیار گروه کوچکی از پایتختنشینان یا همسانان آنان در برخی دیگر از نقاط کشور بود، مردم بیشتر شهرها بهویژه مناطق دوردست و روستاها در آخر فهرست و غالباً محروم از نیازهای اولیهی زیرساختی و خدماترسانی بودند (بند پنجم در برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۴ – وضعیت بسیار بد قبل از تأسیس جمهوری اسلامی: وضع بهشدت نابسامان داخلی و عقبافتادگی شرمآور در علم و فناوری و سیاست و معنویت و هر فضیلت دیگر در رژیم فاسد طاغوت (عبارت نهم در آغاز بیانیه گام دوم)
۵ – ضربه سخت عقبماندگی علمی در رژیم طاغوت: عقبماندگی شرمآور علمی در دوران پهلویها و قاجارها ضربه سختی بر ما وارد کرده و ما را از کاروان شتابان فرسنگها عقب نگه داشته بود. (بند دوم توصیه اول بیانیه گام دوم)
ب ) جمهوری اسلامی دستاوردهای عظیم و درخشان و بینظیری را به همراه آورده است که اهم آن چنین است:
۱ – ویژگی جمهوری اسلامی و تفاوت آن با قبل: انقلاب اسلامی، رژیم ننگین سلطنت استبدادی را به حکومت مردمی و مردمسالاری تبدیل کرد (مقدمه برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۲ – جمهوری اسلامی و چهل سال پر از افتخارات درخشان و شگفتآور: بهرغم همه این مشکلات طاقتفرسا جمهوری اسلامی، روز به روز گامهای بلندتر و استوارتری روبهجلو برداشت. این چهل سال شاهد جهادهای بزرگ و افتخارات درخشان و پیشرفتهای شگفتآور در ایران اسلامی است (عبارت دوازدهم در آغاز بیانیه گام دوم انقلاب)
۳ – چهل سال مبارزه در طول عمر جمهوری اسلامی: در تمام این چهل سال تسلیمناپذیری وصیانت و پاسداری از انقلاب و عظمت و هیبت الهی آن و گردن برافراشته در مقابل دولتهای متکبر و مستکبر خصوصیت شناختهشده ایران و ایرانی بهویژه جوانان این مرزوبوم به شمار میرفته است. ملت ایران در فضای حیاتبخش انقلاب توانست از سلطه دوباره قلدران جهانی بر کشور باقدرت و شدت جلوگیری کند. (بند ششم در برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۴ – جمهوری اسلامی و مظاهر عزتش: اینها (عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن) بخشی از مظاهر عزت جمهوری است که جز با شجاعت و حکمت مدیران جهادی به دست نمیآمد. (بند دوم توصیه ششم بیانی گام دوم انقلاب)
۵ – به اوج رسیدن مشارکت سیاسی مردم: مشارکت مردمی را در مسائل سیاسی مانند انتخابات، مقابله با فتنههای داخلی، حضور در صحنههای ملی و استکبارستیزی به اوج رسانید. (بند سوم در برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۶ – مجذوب کردن دلها و ارتقاء رویکردهای دینی و اخلاقی در جمهوری اسلامی: رویکرد دینی و اخلاقی در جمهوری اسلامی، دلهای مستعد و نورانی بهویژه جوانان را مجذوب کرد و فضا به سود دین و اخلاق دگرگون شد. مجاهدتهای جوانان در میدانهای سخت از جمله دفاع مقدس، با ذکر و دعا و روحیه برادری و ایثار همراه شد و ماجراهای صدر اسلام را زنده و نمایان در برابر چشم همه نهاد. (بند ششم در برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
۷ – دستاوردهای شگفتآور در رستاخیز علمی کشور: نزدیک دو دهه است که رستاخیز علمی در کشور آغاز شده با سرعتی که برای ناظران جهانی غافلگیرکننده بود. ما با وجود شنا در جهت مخالف جریان دشمن ساز به رکوردهای بزرگ دست یافتهایم و این نعمت بزرگی است که به خاطر آن باید روز و شب خدا را سپاس گفت. (توصیه اول بیانیه گام دوم)
۸ – گامهای بلند جمهوری اسلامی در مبارزه با بیعدالتی و ارتقاء جایگاه عدالت: جمهوری اسلامی در شمار موفقترین حاکمیتهای جهان در جابه جایی خدمت و ثروت از مرکز به همه جای کشور و از مناطق مرفه نشین شهرها به مناطق پاییندست آن بوده است. واقعیت آن است که دستاوردهای مبارزه با بیعدالتی در این چهار دهه، با هیچ دوره دیگر گذشته قابلمقایسه نیست. (بند پنجم در برکات انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم)
عدالت در صدر هدفهای اولیه همه بعثتهای الهی است و در جمهوری اسلامی نیز دارای همان شأن و جایگاه است و جمهوری اسلامی ایران در این راه گامهای بلندی برداشته است و البته باید کارهای بیشتری صورت گیرد. (بند سوم توصیه چهارم گام دوم انقلاب)
۹ – حمایت جمهوری اسلامی از محور مقاومت: حمایت جمهوری اسلامی از مبارزات مجاهدان فلسطینی در قلب سرزمینهای اشغالی و دفاع از پرچم برافراشته حزبالله و مقاومت در سراسر این منطقه (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم انقلاب)
۱۰ – افتخارآمیز بودن راه طی شده جمهوری اسلامی: راه طی شده فقط قطعهای از مسیر افتخارآمیز بهسوی آرمانهای بلند جمهوری اسلامی است. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
ج ) علل برخی از مشکلات و اشکالات گریبان گیر جمهوری اسلامی
۱ – بیتوجهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی: اگر بیتوجهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی در برهههایی از تاریخ چهلساله نمیبود -که متأسفانه بود و خسارتبار هم بود- بیشک دستاوردهای انقلاب از این بسی بیشتر و کشور در مسیر رسیدن به آرمانهای بزرگ بسی جلوتر بود و بسیاری از مشکلات کنونی وجود نداشت. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۲ – تحلیل سراپا غلط برخی غافلان داخلی با منشأ توطئه خارجی: اینکه کسی گمان کند که مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علت تحریم هم مقاومت ضد استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ خطایی نابخشودنی است. این تحلیل سراپا غلط هرچند گاهی از زبان و قلم برخی دوستان داخلی صادر میشود، اما منشأ آن کانونهای فکر و توطئهی خارجی است که با صد زبان به افکارعمومی داخلی القاء میشود (بند پنجم توصیه سوم بیانیه گام دوم)
۳ – ظرفیتهای استفاده نشده و کمتر استفاده شده کشور: بسیاری از این ظرفیتها (طبیعی و انسانی) با غفلت دستاندرکاران تاکنون بیاستفاده و یا کم استفاده مانده است. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۴ – عیوب دستگاههای دولتی و برخی مدیران دولتی: مهمترین عیوب، وابستگی اقتصاد به نفت، دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد که در حیطه وظایف دولت نیست، نگاه به خارج و نه به توان و ظرفیت داخلی، استفادهی اندک از ظرفیت نیروی انسانی کشور، بودجهبندی معیوب و نامتوازن و سرانجام عدم ثبات سیاستهای اجرایی اقتصاد و عدم رعایت اولویتها و وجود هزینههای زائد در بخشهایی از دستگاههای حکومتی است. نتیجه اینها مشکلات زندگی مردم از قبیل بیکاری جوانها، فقر درآمدی در طبقهی ضعیف و امثال آن است.(بند سوم توصیه سوم بیانیه گام دوم)
د ) چالشهای فعلی که جمهوری اسلامی ایران با آن روبروست:
۱ – ایران با چالشهای مستکبران روبروست: ایران مقتدر، امروز هم مانند آغاز انقلاب با چالشهای مستکبرانی چون آمریکا روبهروست. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
ایران مقتدر امروز هم مانند آغاز انقلاب با چالشهای مستکبران روبروست اما با تفاوتی کاملاً معنادار، ایران اکنون در جایگاه متعالی و شایسته ملت ایران در چشم جهانیان و عبور کرده از بسی گردنههای دشوار در مسائل اساسی خویش است (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۲- چالشهای بیرونی: چالش بیرونی تحریم و وسوسههای دشمن است که در صورت اصلاح مشکل درونی کم اثر و حتی بیاثر خواهد شد (بند دوم توصیه سوم بیانیه)
۳ – چالشهای درونی: چالشهای درونی عبارت از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریتی است. (بند دوم توصیه سوم بیانیه)
ه ) رسالت و ویژگیهای مسئولان آینده جمهوری اسلامی
۱ – جمهوری اسلامی و رسالت مسئولان: در جمهوری اسلامی دلهای مسئولان بهطور دائم باید برای رفع محرومیتها بتپد و از شکافهای عمیق طبقاتی بهشدت بیمناک باشد. در جمهوری اسلامی کسب ثروت نهتنها جرم نیست که مورد تشویق نیز هست اما تبعیض در توزیع منابع عمومی و میدان دادن بهویژه خواری و مدارا با فریب گران اقتصادی که همه به بیعدالتی میانجامد، بهشدت ممنوع است؛ همچنین غفلت از قشرهای نیازمند حمایت، بههیچوجه مورد قبول نیست. (بند چهارم توصیه چهارم بیانیه گام دوم)
۲ – طهارت اقتصادی شرط مشروعیت مقامات جمهوری اسلامی: طهارت اقتصادی شرط مشروعیت همه مقامات حکومت جمهوری اسلامی است. (بند دوم توصیه چهارم بیانیه گام دوم)
۳ – مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعالان جوان، در همه میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بینالمللی ونیز عرصههای دین و اخلاق و معنویت و عدالت، باید شانههای خود را زیر بار مسئولیت دهند. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۴ – سپردن زمام اداره جمهوری اسلامی به جوانان مؤمن و انقلابی و دانا و کاردان: برای اجرای شایسته آن (سیاستهای ابلاغی و تدابیر و توصیههای رهبری) چشم امید من به شما جوانها است؛ و اگر زمام ادارهی بخشهای گوناگون کشور به جوانان مؤمن و انقلابی و دانا و کاردان -که بحمدالله کم نیستند- سپرده شود، این امید برآورده خواهد شد. (بند چهارم توصیه چهارم بیانیه گام دوم)
و ) سیاستها و الزامات آینده جمهوری اسلامی که بایستی مورد توجه مسئولان و نهادهای ذیربط قرار گیرد:
۱ – جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی: اینک در آغاز فصل جدیدی از زندگی جمهوری اسلامی،… جوانان عزیزم… بخش دیگری از جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ را آغاز کنند…(عبارت هفتم در آغاز بیانیه گام دوم)
۲ – فعالسازی ظرفیتهای طبیعی و انسانی کشور: همتهای بلند و انگیزه جوان و انقلابی، خواهند توانست آنها (ظرفیتهای طبیعی و انسانی) را فعال و در پیشرفت مادی و معنوی کشور به معنی واقعی جهش ایجاد کنند. (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۳ – کار بیشتر برای برقراری عدالت: عدالت در صدر هدفهای اولیه همه بعثتهای الهی است و درجمهوری اسلامی نیز دارای همان شأن و جایگاه است …؛ و جمهوری اسلامی ایران در این راه گامهای بلندی برداشته است و البته باید کارهای بیشتری صورت گیرد. (بند سوم توصیه چهارم گام دوم انقلاب)
۴ – نظام جمهوری اسلامی و الگوسازی نظام پیشرفته اسلامی: راه طی شده فقط قطعهای از مسیر افتخارآمیز بهسوی آرمانهای بلند نظام جمهوری اسلامی است. مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعالان جوان، در همه میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بینالمللی و نیز در عرصههای دین و اخلاق و معنویت و عدالت، باید… ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته اسلامی بسازند (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم انقلاب)
۵ – جهاد پیش رو برای دستیابی به قلههای دانش جهان: این راه طی شده، با همه اهمیتش فقط یک آغاز بوده است و نه بیشتر. ما هنوز از قلههای دانش جهان بسیار عقبیم، باید به قلهها دستیابیم … اینک مطالبه عمومی من از شما جوانان آن است که این راه را با احساس مسئولیت بیشتر و همچون یک جهاد در پیش گیرید… به پا خیزید و دشمن بدخواه و کینهتوز را که از جهاد علمی شما بشدت بیمناک است ناکام سازید (بند دوم توصیه اول بیانیه گام دوم)
۶ – وظیفه حراست دولت جمهوری اسلامی: همه -مخصوصاً دولت جمهوری اسلامی- موظف به حراست از آن (دستاورد استقلال و آزادی کنونی) با همه وجودند (توصیه پنجم گام دوم انقلاب)
۷ – جمهوری اسلامی و ضرورت مرزبندی با دشمنان: جمهوری اسلامی، متحجر و در برابر پدیدهها و موقعیتهای نوبه نو فاقد احساس و ادراک نیست، اما به اصول خود بهشدت پایبند و به مرزبندی با رقیبان و دشمنان بهشدت حساس است، با خطوط اصلی خود هرگز بیمبالاتی نمیکند و برایش مهم است که چرا بماند و چگونه بماند (عبارت پنجم در آغاز بیانیه گام دوم)
۸ – مجاز نبودن مذاکره با امریکا به علت زیانبار بودن آن: در مورد آمریکا حل هیچ مشکلی متصور نیست و مذاکره با آن جز زیان مادی و معنوی محصولی نخواهد داشت (بند دوم توصیه ششم گام دوم)
۹ – دنبال راهحل مسائل کشور در داخل کشور: همه راهحلها در داخل کشور است. (بند پنجم توصیه سوم بیانیه گام دوم)
۱۰ – تداوم یافتن دفاع از مظلومان و مستضعفان جهان: با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان و گردنکشان ایستاده و از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است … و همواره چنین باد (عبارت ششم در آغاز بیانیه گام دوم)
۱۱ – راهحل مشکلات کشور، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی: راهحل این مشکلات، سیاستهای اقتصاد مقاومتی است (هفت سال است ابلاغ شده ولی …) که باید برنامههای اجرایی برای همه بخشهای آن تهیه و باقدرت و نشاط کاری و احساس مسئولیت، در دولتها پیگیری و اقدام شود. (بند چهارم توصیه سوم بیانیه گام دوم)
۱۲ – سرفصلهای توصیه راهبردی رهبری برای گام دوم انقلاب: به شما فرزندان عزیزم در مورد چند سرفصل اساسی توصیههایی میکنم؛ این سرفصلها عبارتاند از: علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی و روابط خارجی (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
۱۳- هموار بودن ادامه مسیر جمهوری اسلامی: راه طی شده فقط قطعهای از مسیر افتخارآمیز بهسوی آرمانهای بلند جمهوری اسلامی است. دنباله این مسیر که به گمان زیاد، بهدشواریهای گذشتهها نیست (مقدمه هفت سرفصل توصیهها، بیانیه گام دوم)
از انقلاب خود حراست و آن را هر چه بیشتر به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (اروحنا فدا) است، نزدیک کنید.
انتهای پیام
منبع:ایسنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰