هنر ایران با احیاشدن نظام استادشاگردی دوباره زنده میشود
بهمن نامورمطلق، رئیس فرهنگستان هنر، گفت: هنر ایران با احیا شدن نظام استادشاگردی احیا میشود که در نهایت به احیای هنرهای سنتی منجر خواهد شد؛ بنابراین اگر بخواهیم سیطره هنرهای سنتی را حفظ کنیم، پیشکسوتان میتوانند به ما کمک کنند. به گزارش ایسنا به نقل از روابطعمومی مؤسسه صبا، وابسته به فرهنگستان هنر، مراسم تجلیل
بهمن نامورمطلق، رئیس فرهنگستان هنر، گفت: هنر ایران با احیا شدن نظام استادشاگردی احیا میشود که در نهایت به احیای هنرهای سنتی منجر خواهد شد؛ بنابراین اگر بخواهیم سیطره هنرهای سنتی را حفظ کنیم، پیشکسوتان میتوانند به ما کمک کنند.
به گزارش ایسنا به نقل از روابطعمومی مؤسسه صبا، وابسته به فرهنگستان هنر، مراسم تجلیل از هنرمندان پیشکسوت و افتتاح نمایشگاه «گنجینه مانا»، عصر روز سهشنبه، ۸ تیر ۱۴۰۰، با حضور بهمن نامورمطلق رئیس فرهنگستان هنر؛ سیدمجتبی حسینی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ نیکنام حسینیپور، مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت؛ مجید رجبیمعمار، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران؛ و جمعی از هنرمندان پیشکسوت در مؤسسه فرهنگیهنری صبا برگزار شد.
نمایشگاه «گنجینه مانا» آثار ۴۰ هنرمند پیشکسوت عرصه هنرهای سنتی در رشتههای مختلفی همچون معرق و منبت، تراش بلور و شیشه، میناکاری، گچبری، طراحی فرش، دوختهای سنتی و تزیینی، طراحی نقوش و چاپ، زیورآلات، نقاشی روی شیشه و سفال و آینهکاری است و علاقهمندان میتوانند برای تماشای این آثار از ۹ تا ۱۹ تیر ۱۴۰۰ به گالری آینه مؤسسه صبا مراجعه کنند.
در ابتدای مراسم نیکنام حسینیپور با یادکردن از استاد و هنرمند فقید، اللهوردی افراش، سخنانش را آغاز کرد و گفت: جایگاه هنرهای سنتی، بهعنوان بخشی هویتبخش، همیشه و در همه تاریخ مورد توجه بوده است؛ زیرا قسمت عمدهای از فرهنگ و هنر و تاریخ این سرزمین با آن پیوند خورده است.
او افزود: نمیتوان از هنرهای سنتی صحبت کرد اما از تاریخ نگفت. هنرهای سنتی تحول و تطور تاریخی این مرز و بوم را نشان میدهد. هنرمندانی که در اینجا حاضرند نمونهای از جمع بسیار بزرگی در این سرزمین پهناورند که در نقاط مختلف ایران به هنرمندی و هنرآرایی مشغولاند. این هنرمندان با ذهن خلاق و دستهای پُرتوان خود اجسام مختلف را به آثار هنری بدیع تبدیل میکنند؛ یعنی هم ذهنی خلاق دارند و هم دستهایی هنرساز.
مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت در ادامه خطاب به هنرمندان حاضر در مراسم گفت: شما هنرمندان با ذهن خلاق خود از هیچچیز همهچیز درست میکنید و حافظ میراث هنری ایرانی در طول تاریخ بودهاید و تاریخ را به نسل جدید پیوند زدهاید. این هنرها در زندگی روزمره ما نمود دارند؛ در خانههایی که از صنایعدستی استفاده میشود آرامش خاصی وجود دارد.
این مدیر فرهنگی گفت: مهمترین دغدغه ما در حوزه هنرهای سنتی بحث آموزش است و اینکه چگونه این هنرها به نسل جدید منتقل میشوند؛ زیرا بخش عمده آنها خودساخته هنرمند است و یا سینهبهسینه منتقل شده است.
او در همین زمینه افزود: ما در حد بضاعتمان در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت کارهایی را برای ثبت تاریخ شفاهی شروع کردهایم، اما نهادهای دیگر چه کار میکنند؟ مگر ما چند هنرمند شاخص در این حوزه داریم که تجربه عینی و ذهنی آنها باید ثبت و ضبط شود؟
نیکنام حسینیپور در انتهای صحبتهایش بر اهمیت چرخه اقتصادی این نمایشگاه تأکید کرد و گفت: فروش آثار هنری هنرمندان پیشکسوت در این نمایشگاه اهمیت دارد و بر همین اساس از تمامی سازمانها و نهادهای فرهنگیهنری مرتبط و بنگاههای اقتصادی و شرکتهای خصوصی تقاضا دارم که برای خرید آثار این نمایشگاه اقدام کنند.
بهمن نامورمطلق، رئیس فرهنگستان هنر، نیز در ادامه مراسم در سخنانی با تشکر از مؤسسه هنرمندان پیشکسوت و همچنین حضور استادان هنرهای سنتی با بیان اینکه مرحوم محمدباقر برکت، تجسم یک هنرمند ایرانی سنتی است که آثارش نیز در نمایشگاه «گنجینه مانا» حضور دارد، خاطراتی از همنشینی خود با استادان هنرهای سنتی در نقاط مختلف کشور روایت کرد و سپس گفت: تاریخ یک دیکتاتور مستبد است که اجازه ماندن به انسانها را نمیدهد. فرصت زندگی برای انسانها محدود است. بیشتر باید تجربه کرد. هنرمندان پیشکسوت هیچ زمان پیری به خود نمیبینند، البته پیر میشوند اما پیری به خود نمیبینند. اگر قشر جوان آثاری خلق میکند، که خیلی هم خوب است، پیشکسوتان تربیتکننده این هنرمندان جواناند.
او در همین زمینه افزود: ما سعی کردیم در دانشگاه استاد فرشچیان کاری کنیم که نظام استادشاگردی برقرار و بهصورت غیررسمی پیگیری شود.
نامورمطلق تصریح کرد: هنر ایران با احیاشدن نظام استادشاگردی احیا میشود که در نهایت به احیای هنرهای سنتی منجر خواهد شد؛ بنابراین اگر بخواهیم سیطره هنرهای سنتی را حفظ کنیم، پیشکسوتان میتوانند به ما کمک کنند.
او در پایان صحبتهای خود در پاسخ به سؤال یکی از حضار درباره حمایت بیشتر فرهنگستان هنر از هنرمندان هنرهای سنتی گفت: وظیفه فرهنگستان هنر سیاستگذاری در عرصه فرهنگ و هنر است. گروه هنرهای سنتی و صنایعدستی یکی از گروههای هفتگانه فرهنگستان است که یکی از طرحهای این گروه تأسیس دانشگاه فرشچیان بود که به نتیجه رسید. ما در حوزه بازار نمیتوانیم دخالتی کنیم اما میتوانیم در حوزه سیاستگذاری در این زمینه وارد شویم؛ همچنانکه زمانی که در وزارت میراث فرهنگی مسئولیت داشتم، قانون حمایت از استادکاران را به مجلس بردیم.
در پایان این مراسم و پیش از افتتاح نمایشگاه، تعدادی از هنرمندان پیشکسوت از بهمن نامورمطلق، نیکنام حسینیپور، محمود دعایی، مجید رجبیمعمار و مریم معترف، به نمایندگی از هنرمندان، لوح سپاس دریافت کردند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰